Ciber gräver djupare i Cyberkrig

Något som blir alltid viktigare att hålla koll på är kriget som pågår på internet, nämligen cyberkrig. Det är ganska svårt att faktiskt definera exakt vad det innebär men i detta blogginlägg ska vi göra ett försök. Häng med så ska du få dig en liten övergripande bild av vad det innebär och hur vi på olika sätt kan bekämpa det.

Vad är Cyberkrig?

Cyberkrig innebär att man via internet och annan teknisk utrustning avlyssnar andra länders ledare eller medborgare. Ofta i syfte att ta reda på hemlighetsstämplad information. Genom detta kan länder få ett informationsövertag om vart bland annat vart viktiga infrastruktur finns så som kärnkraftverk, sjukhus, skolor, myndigheter med mera. Det kan även vara för att få information över militärisk utrustning. Att ha ett övertag i information är i dagens läge en viktig del i krigsföringen.

En annan del kan vara att slå ut internet, mobil, el genom olika hackerattacker och överbelastningsattacker. I Sverige har det vid flertalet tillfällen funnits hemsidor som ligger nere. I framtiden kan vi förvänta oss att olika intressenter försöker påverka val genom att sprida falsk information och försöka stänga ner motståndarens hemsidor och informationsflöden.

cyberkrig

Vad kan man göra för att åtgärda Cyberkrig?

Detta är en oerhört komplex fråga då det oftast kräver övervakning i sig för att kunna övervaka att ingen gör något olagligt. På så sätt finns det risk att de system som byggs för att skydda medborgare i förlängningen används för att begå brott och kontrollera befolkningen. Ett enkelt exempel är såklart Nazityskland där Hitler med dagens teknik antagligen skulle haft ännu större möjligheter att kontrollera vad medborgare gör. Det är läskigt att tänka vad denna teknik kan göra i fel händer.

En växande fråga

Cyberkrig är en växande fråga. Det tar bland annat den här artikeln från SVT upp. Genom att tekniken utvecklas kommer mycket att hända. En annan viktig fråga är också hur stora IT företag ska begränsas för att inte ha möjlighet att samla all möjlig information från jordens befolkning. I dagsläget tänker vi främst på Facebook och Google men det kommer säkert fler platformar framöver som behöver begränsas i sin datalagring. Detta är ett intressant ämne som vi sägerligen kommer ta upp här på Ciber igen. Har du några tankar och funderingar kring Cyberkrig, tveka inte på att lägga en kommentar och låt oss veta vad just du tycker.